Mklik mączny – groźny kuchenny szkodnik

Mklik mączny

Odkrycie, że w produktach sypkich typu: mąka, ryż, kasze, cukier, suszone owoce, orzechy, suchary, pojawił się motyl podobny do mola, jest szokiem. Niewielki owad niszczy jedzenie. Ten owad to mklik mączny i jest jednym z największych szkodników żywności. Występuje w magazynach, piekarniach, młynach i domowych kuchniach. Mklik mączny zwany jest również molem spożywczym. Zaatakowana przez niego żywność nie nadaje się do spożycia. Może żerować także na kakao i grzybach.

Wygląd szkodnika – mmklika mącznego

Mklik mączny to niepozorny, mały motyl o rozpiętości skrzydeł od 6 mm do 25 mm. Kolor skrzydeł zależy od gatunku mklika. Najczęściej spotyka się skrzydła o barwie jasnoszarej, srebrnoszarej, niebieskoszarej, żółtoszarej do brązowoszarej. Cechą charakterystyczną mklika mącznego  są linie proste lub zygzakowate na skrzydłach. Samice składają jaja na produktach spożywczych, a okres życia mklika mącznego waha się od 38 do 364 dni, w zależności od gatunku i warunków otoczenia. Wykazuje wysoką odporność na niskie temperatury.

Objawy mklika

Pojawienie się szkodnika możemy rozpoznać po charakterystycznych objawach, które widoczne są na zaatakowanej żywności, np.:  rozdrobnienie (będące efektem przeżucia i wydalenia przez nie żywności przez larwy), widoczne są  wylinki i gęsty kożuch. W żywności znajdziemy proszek zmieszany z odchodami, zbity w grudki. W zakładach przetwórczych szkody spowodowane przez mklika mącznego są jeszcze większe, ponieważ uszkadza przewody maszyn i sita.

Walka ze szkodnikiem

Jest kilka sposobów na zwalczenie niechcianego lokatora w kuchni. Po pierwsze można zamrozić żywność. Silnie zanieczyszczona żywność nie nadaje się do spożycia i trzeba ją wyrzucić.  W razie wykrycie mklika mącznego trzeba dokładnie przejrzeć szafki i sprawdzić, czy nie ma kokonów. Mklik mączny występuje w magazynach i zakładach przetwórczych, więc można go sprowadzić do domu zupełnie nieświadomie, kupując produkt nawet szczelnie zapakowany. Jeżeli posprzątanie szafek nie pomoże, można spróbować wykonać pułapkę z goździków, mięty i liści laurowych  i postawić ją w szafce, w której są mole spożywcze aż zapach wyparuje. Mklik nie lubi zapachu tych roślin, więc jest duża szansa na pozbycie się szkodnika. Kolejnym naturalnym sposobem na walkę z owadem jest zapach wanilii lub cytryny. Wystarczy nasączyć nimi wacik i położyć obok zaatakowanych produktów. Działanie odstraszające mają także skórki z cytryny i pomarańczy, które  trzeba umieścić w szafce. W ostateczności należy zastosować chemiczne środki dostępne w sklepach.

Sprawdź:  Metalowa kontra plastikowa – jaką suszarkę do rąk wybrać?

Wytępienie szkodnika z kuchni nie jest proste, ponieważ trzeba pozbyć się form dojrzałych i larw. Jedna samica może złożyć nawet 200 jaj, co najlepiej świadczy o szybkości rozmnażania się szkodników. W zakładach przetwórczych i magazynach konieczny jest  chemiczny oprysk i naprawa zniszczonych maszyn.  Po pozbyciu się szkodnika w młynie, czy magazynie należy odkazić pomieszczenia. Jest to konieczne w celu zapobieganiu ponownej inwazji mklika mącznego.

Powiązane artykuły

Leave a Comment